Російський "Лукойл" завершив продаж третього за потужністю в Європі НПЗ

лукойл,італія

Компанія Litasco S.A. (100% дочірнє товариство групи "Лукойл") закрила угоду з продажу нафтопереробного заводу ISAB S.r.l. (Сицилія) в Італії компанії G.O.I. Energy S.r.l.

Як йдеться у повідомленні російської компанії, G.O.I. Energy виконала відкладні умови, включаючи отримання необхідних погоджень з боку італійської влади, передає Інтерфакс-Україна.

Нафтопереробний комплекс ISAB на південному сході Сицилії є третім за потужністю у Європі. До його складу входять два НПЗ, об’єднані системою трубопроводів та інтегровані в єдиний технологічний комплекс загальною потужністю 16 млн тонн на рік, а також резервуарний парк обсягом 3,7 млн кубометрів та три морські причали.

"Лукойл" у 2013 році став одноосібним власником комплексу ISAB.

Рим не став націоналізувати НПЗ після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України, але надав собі право вето на будь-яку угоду з продажу підприємства, яка може поставити під загрозу операції чи робочі місця.

Європейське ембарго на морський імпорт російської нафти, введене у відповідь на військову агресію РФ і яке набуло чинності 5 грудня, ускладнило ситуацію із забезпеченням сировиною НПЗ ISAB на Сицилії, яка залежала від морських поставок "Лукойлу".

Напередодні введення нафтового ембарго Litasco заявила, що готова забезпечити безперебійну роботу підприємства з огляду на накопичену сировину та майбутні постачання нафти неросійського походження.

Протягом року "Лукойл" вів переговори з американською інвесткомпанією щодо продажу НПЗ. На завод, який оцінюється в 1,5 млрд євро, претендувала американська Crossbridge Energy Partners.

У січні Litasco S.A. досягла угоди з G.O.I. Energy Limited з продажу НПЗ. Задля більшої ефективної роботи комплексу після придбання G.O.I. Energy сформував партнерство з Trafigura, одним з найбільших міжнародних трейдерів нафтою та нафтопродуктами, який забезпечить безперервне постачання сировини на НПЗ, а також відвантаження продукції та необхідний рівень робочого капіталу.

Угоду планувалося закрити до кінця березня 2023 року після виконання негайних умов, що включають отримання необхідних погоджень з боку регуляторів, у тому числі уряду Італії. Але владі держави знадобилося більше часу, щоб перевірити деталі запланованої угоди, після того, як уряд США приватно висловив занепокоєння з приводу передбачуваного покупця, повідомляла Financial Times.

Газета із посиланням на поінформовані джерела уточнила, що США попросили Рим підтвердити, що Росія не причетна до G.O.I. Energy. У самій компанії заперечують будь-яку участь Росії у її фінансуванні чи операціях, а склад інвесторів "виключно грецький, ізраїльський та кіпрський".

Голова G.O.I. Energy Христодулос Даміану є консулом України на Кіпрі.

G.O.I. Energy – енергетичний підрозділ фонду Argus New Energy Fund з експертизою у всіх класах активів.

G.O.I. Energy є партнерством провідних експертів з багатим досвідом у галузі нафтопереробки, нафтотрейдингу, а також фінансової реструктуризації в нафтопереробці. Інвестори G.O.I. Energy мають контрольний пакет Bazan Group, однієї з найбільших енергетичних компаній Ізраїлю, яка володіє найбільшим у країні нафтопереробним комплексом. Генеральним директором G.O.I. Energy є Майкл Бобров, який раніше очолював Trafigura в Ізраїлі.




Новости
Интересно
Экспертно
Крест кармический. Наказание за сделанное. Порча, которая наводится на крест. Порча "Крест" или "Укорот".
Крест кармический. Наказание за сделанное. Порча, которая наводится на крест. Порча "Крест" или "Укорот".
Следствие настаивает на аресте врачей из клиники Тимура Хайдарова
Следствие настаивает на аресте врачей из клиники Тимура Хайдарова
В Тбилиси протестующие снесли металлическое ограждение перед парламентом
В Тбилиси протестующие снесли металлическое ограждение перед парламентом
КП: Пугачеву засняли за тайным обедом с иноагентом Тиньковым в кипрском ресторане
КП: Пугачеву засняли за тайным обедом с иноагентом Тиньковым в кипрском ресторане
Теги