На Київщині стартував проєкт з відновлення пошкоджених багатоповерхівок вартістю 800 тис грн (ФОТО, ВІДЕО)

На Київщині стартував проєкт з відновлення пошкоджених багатоповерхівок вартістю 800 тис грн (ФОТО, ВІДЕО)

У Київській області стартувало відновлення трьох багатоповерхівок у рамах франдрейзингової платформи United24

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Всього за цією програмою у столичному регоні планується відновити 18 пошкоджених об’єктів. Відповідний Меморандум про співпрацю та масштабне відновлення підписали Київська обласна військова адміністрація, Мінінфраструктури та ПРООН. Наразі роботи розпочалися у трьох населених пунктах – а саме у Гостомелі, селі Бузова та селі Мила Дмитрівської громади.

Нагадаймо, United24 – глобальний проєкт, створений за ініціативою Президента України Володимира Зеленського. Його метою є об’єднання людей з усього світу в їхньому бажанні допомогти Україні.

Роботи стартували в селі Мила Дмитрівської територіальної громади, де відбудові підлягає один з об’єктів – розстріляний з ворожого танка житловий будинок. Руслан Кравченко разом із заступницею міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталією Козловською та Постійним представником ПРООН в Україні Яко Сільє оглянули хід робіт.

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська пояснила:

United 24 – це фонд, який може перерахувати кошти на будь-які організації, будь-які потреби всієї країни. Кошти, які наразі закладені на відновлення цих 18 будинків – це донати, які перераховували люди. Перед нами велика відповідальність, бо це особисті кошти мешканців світу, кошти великого та середнього бізнесу тощо. Все це кошти тих, хто має бажання допомогти Україні відновитися.

Об’єкти мають бути відновлені вже до початку опалювального сезону. Процес пройде з урахуванням сучасних принципів відбудови, зокрема, термомодернізації, аби зменшити споживання енергії. Головна вимога – прозорість та підзвітність всіх процесів, тому для моніторингу на кожному з них будуть встановлені камери, які онлайн транслюватимуть процес відбудови. У свою чергу технічний нагляд здійснюватиме програма розвитку ООН та Київська обласна військова адміністрація.

Руслан Кравченко наголосив:

Це чітке завдання Президента та Уряду України, і КОВА повинна виконати завдання – це швидке та якісне відновлення. Всі роботи, які сьогодні стартують, будуть здійснюватись відповідно чіткого плану, під контролем КОВА, зовнішнього технічного нагляду та ПР ООН.

Орієнтовна вартість відновлення зазначених 18 будинків – 800 мільйонів гривень. Загалом проєкт дозволить повернути в домівки понад 4 тисячі мешканців.

Постійний представник ПРООН в Україні Яко Сільє зауважив:

Сьогодні великий день, адже люди, жителі Київської області відбудовують своє життя. Для нас це честь бути частиною такої ініціативи як UNITED24 і бути залученими до процесу відбудови. Ми сподіваємось, що такі відновлювальні роботи дозволять людям нарешті повернутися до своїх домівок.

Повернутися до своєї домівки разом з родиною вже зовсім скоро сподівається Андрій – мешканець зруйнованого окупантами будинку:

Чи від злості чи від страху окупанти стріляли по багатоквартирних і приватних будинках. Цілили здебільшого у верхні поверхи, можливо боялися, що там є навідники. Загалом з 3 по 30 березня щодня все село Мила і всі ці будинки обстрілювали з танка, мінометів, стрілецької зброї. Місцеві мешканці дуже вдячні за те, що фінансують як це будівництво, так і зробили окремі роботи по менш пошкоджених об’єктах. Відбудова в нас йде і за це велика дяка тим, хто на це кошти знаходить, збирає, фінансує.

Нагадаймо, що на Київщині 160 підприємців отримають від держави мікрогранти на започаткування й розвиток бізнесу за програмою "Власна справа".