Суд арештував ексочільника Верховного Суду Князєва із заставою у понад 107 мільйонів

князєв

Вищий антикорупційний суд 18 травня обрав запобіжний захід для колишнього очільника Верховного Суду Всеволода Князєва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу в розмірі 107,3 млн₴

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"18 травня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду частково задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 107,360 млн грн застави колишньому голові Верховного Суду", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що строк дії запобіжного заходу – до 14 липня 2023 року включно.

"У разі внесення застави на підозрюваного буде покладено низку процесуальних обов’язків. Суд ухвалив взяти під варту підозрюваного в залі суду", – додали в САП.

Як повідомлялося, 16 травня НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання хабара керівництвом та суддями Верховного Суду. Правоохоронці затримали чинного голову Суду Князєва та вилучили $2,7 млн. Пізніше САП повідомила про підозру Князєву та його спільнику – адвокату.

Того ж дня пленум Верховного суду проголосував за висловлення недовіри голові Верховного Суду Всеволоду Князеву. Відтак він втратив статус голови ВС, але залишається суддею цієї інстанції.

18 травня Вища рада правосуддя задовольнила подання САП про арешт Князєва.

Читайте також: Справа про корупцію у Верховному Суді: Зник $1 мільйон із переданого Князєву хабара

Справа, за рішення у якій голова Верховного Суду отримав хабар, пов’язана із структурами бізнесмена Костянтина Жеваго. За даними слідства, Жеваго особисто причетний до організації передачі хабаря, хоча сам він це заперечує.

Керівник САП Олександр Клименко уточнював, що до передачі хабаря залучили адвокатське об’єднання, яке фактично використовувалося для прикриття "бек офісу", який дозволяв впливати на рішення Верховного Суду та іншого судів. Він не назвав адвокатське об’єднання. Інтереси компанії Ferrexpo Жеваго у Верховному Суді представляла юридична фірма "Ілляшов і партнери", однак там свою причетність до справи заперечили.

Йдеться про рішення, яким 19 квітня Велика палата Верховного Суду скасувала постанову Північного апеляційного госпсуду про визнання недійсним договору від 2002 року про купівлю-продаж 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo та передачу їх колишнім акціонерам підприємства, які входили до групи VS Energy російських бізнесменів Олександра Бабакова, Євгенія Гінера, Міхаіла Воєводіна та Сергія Шаповалова.

У 2005 році чотири компанії-продавці вже зверталися до суду з позовом про визнання недійсним догововору купівлі-продажу та проведення допемісій. Проте Вищий господарський суд України у лютому 2015 року став на сторону нинішніх власників "Полтавського ГЗК" у корпоративній суперечці, яка тривала близько 10 років.

Восени минулого року президент Володимир Зеленський увів у дію два рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня, одним з яких санкції запроваджено і щодо Бабакова, Гінера та Воєводіна. Бабаков також перебуває під санкціями США та ЄС. У 2014 році він голосував за анексію Криму.




Новости
Интересно
Экспертно
Сезон клещей в Иркутске: как обезопасить себя
Сезон клещей в Иркутске: как обезопасить себя
В Тбилиси начались столкновения митингующих с полицией
В Тбилиси начались столкновения митингующих с полицией
Дружинники и силовики спасли жилье военного пенсионера от мигрантов
Дружинники и силовики спасли жилье военного пенсионера от мигрантов
Игорь Додон — Трофей для Кандидата: Анализ Шансов Экс-главы Гагаузии на Победу над Майей Санду
Игорь Додон — Трофей для Кандидата: Анализ Шансов Экс-главы Гагаузии на Победу над Майей Санду
Теги