У Києві стартує саміт Україна – ЄС: яких рішень чекати і чи може стати зустріч справжнім проривом

Читать на русском

У Києві стартує саміт Україна – ЄС: яких рішень чекати і чи може стати зустріч справжнім проривом
У Києві стартує саміт Україна – ЄС: яких рішень чекати і чи може стати зустріч справжнім проривом

У п’ятницю, 3 лютого, в Україні стартує саміт Україна-ЄС, в якому наша держава вперше візьме участь у статусі кандидата у члени Європейського Союзу. Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що очікує на рішення, які відповідатимуть прогресу країни на шляху до ЄС.

Об этом сообщает Компромат

Крім того, 2 лютого до столиці вже прибули лідери ЄС на чолі із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. До складу делегації також увійшли 15 єврокомісарів.

Україна на шляху євроінтеграції

Заявку на членство у ЄС Україна подала після початку повномасштабної війни 28 лютого 2022 року. 23 червня того ж року Україна офіційно набула статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Тепер для повноцінного входження до складу ЄС країні слід виконати Копенгагенські критерії, встановлені для всіх кандидатів у 1993 році.

Серед них – наявність стабільних державних інститутів, ринкова економіка, що діє, і здатність ефективно виконувати зобов’язання члена союзу. Окремо Україна зобов’язалася виконати сім умов:

– реформа Конституційного Суду України,

– завершення перевірки чесноти кандидатів у члени Вищої ради юстиції,

– посилення боротьби з корупцією,

- Впровадження "антиолігархічного" закону,

– реформування правоохоронного сектору,

– ухвалення закону про нацменшини,

- Реформування законодавства про ЗМІ.

Наскільки Україна просунулась під час виконання вимог Єврокомісії

Напередодні саміту президента Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вже передала президентові України Володимиру Зеленському звіт про другу частину відповідей на опитувальник. У цьому звіті подано стан нормативно-правових аспектів наближення України до ЄС.

"Пані президент Єврокомісії передала мені сьогодні звіт про другу частину опитувальника, який Україна заповнила, набуваючи кандидатства. Я дуже радий, що він такий тоненький. Це хороша новина. Цей звіт стане основою для роботи наших чиновників", – сказав Зеленський.

"На основі цього звіту наш уряд розпочне самооцінку того, в чому ми наблизилися, а що ще потрібно зробити в галузях для наближення до ЄС. Україна виконає свою частину роботи. За виконання цього плану наближення до ЄС буде відповідальною Ольга Стефанишина", – додав президент. .

За словами українського лідера, уряд вже завершує роботу з виконання 7 рекомендацій і навесні настане їхня проміжна оцінка.

Європарламент ухвалив резолюцію щодо вступу України до ЄС

2 лютого депутати Європарламенту (ЄП) ухвалили резолюцію, в якій вимагають від країн ЄС взятися за підготовку переговорів щодо повноцінного членства України в ЄС. Євродепутати зазначили, що вступ України до блоку необхідний "на підставі заслуг".

Водночас у документі йдеться, що наша держава має провести "суттєві" реформи, щоб відповідати критеріям членства в ЄС, зокрема, "працювати над початком переговорів щодо вступу та підтримувати дорожню карту... для забезпечення приєднання України до єдиного ринку ЄС".

Шмигаль назвав конкретні терміни та кроки, на які розраховує Україна

У січні 2023 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що наша держава розраховує завершити переговори з Європейським Союзом про повноцінне членство менш ніж за два роки, хоча при цьому й доведеться зробити колосальну роботу.

За словами прем’єра, проведення саміту Україна – ЄС у Києві, відвідування української столиці єврокомісарами та, зокрема, головою Європейської комісії Урсулю фон дер Ляєн, є не лише важливим сигналом подальшої підтримки України у війні, а й продемонструє, що ЄС відкритий для переговорного процесу . про вступ України.

Шмигаль підкреслив, що за останній рік було досягнуто значного прогресу в питаннях євроінтеграції, зокрема у питаннях митного безвізу та приєднання до програми цифрового безвізу.

За словами Шмигаля, станом зараз Україна очікує:

– лібералізацію транспортних перевезень,

– приєднання до роумінгового простору ЄС та промислового безвізу,

– імпорт електроенергії в Україну в 2 гігавати,

- Схвалення 10 пакета санкцій,

- Створення загального трибуналу.

Хоча раніше заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс заявляв: Україна поки що не вступить до ЄС. За його словами, ключовою умовою є повне виведення російських військ з території країни.

Символізм зустрічі у Києві

Саміти Україна-ЄС – це традиційна зустріч європейських та українських чиновників найвищого рівня, які майже щорічно проводяться з 1997 року по черзі в Україні та одній з європейських столиць та дозволяють сторонам підбити підсумки співпраці за минулий рік та визначити пріоритети на наступний.

Цього року 23-й саміт планувався у Брюсселі у середині грудня минулого року. Однак і дата, і місце було змінено – саміт знову вирішили провести у столиці України 3 лютого. У такий спосіб партнери вирішили показати європейську підтримку України.

Перенесення місця проведення саміту має і символічний складник – лідери ЄС, незважаючи на існуючі виклики безпеки, прибудуть до Києва фізично. На тлі регулярних російських ракетних атак та повідомлень про підготовку нового наступу це досить сміливий вчинок.

На що розраховує Україна

Практично всі українські чиновники, коментуючи очікування від саміту, зазначають, що ключовим питанням його порядку денного має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу щодо вступу України до ЄС.

Водночас європейська сторона бачить порядок денний дещо інакше. На думку посла ЄС в Україні Матті Маасікаса, саміт насамперед є сигналом солідарності Європейського Союзу з Україною, тому під час заходу обговорюватиметься військова ситуація, мирний план Президента Зеленського, надання Україні допомоги у військовій, економічній, фінансовій, гуманітарній та енергетичних сферах.

obozrevatel.com

Источник: Криминальная Россия




Новости
Интересно
Экспертно
В азербайджанском СИЗО экс-госминистр Карабаха Варданян объявил голодовку
В азербайджанском СИЗО экс-госминистр Карабаха Варданян объявил голодовку
Паводки в Дубае могут быть следствием экспериментов по посеву облаков
Паводки в Дубае могут быть следствием экспериментов по посеву облаков
Наталья Трухановская плохо учила мигрантов русскому языку
Наталья Трухановская плохо учила мигрантов русскому языку
В Москве задержан Шахин Аббасов, убивший 24-летнего Кирилла из-за конфликта на парковке
В Москве задержан Шахин Аббасов, убивший 24-летнего Кирилла из-за конфликта на парковке
Теги