Російський "Лукойл" завершив продаж третього за потужністю в Європі НПЗ

лукойл,італія

Компанія Litasco S.A. (100% дочірнє товариство групи "Лукойл") закрила угоду з продажу нафтопереробного заводу ISAB S.r.l. (Сицилія) в Італії компанії G.O.I. Energy S.r.l.

Як йдеться у повідомленні російської компанії, G.O.I. Energy виконала відкладні умови, включаючи отримання необхідних погоджень з боку італійської влади, передає Інтерфакс-Україна.

Нафтопереробний комплекс ISAB на південному сході Сицилії є третім за потужністю у Європі. До його складу входять два НПЗ, об’єднані системою трубопроводів та інтегровані в єдиний технологічний комплекс загальною потужністю 16 млн тонн на рік, а також резервуарний парк обсягом 3,7 млн кубометрів та три морські причали.

"Лукойл" у 2013 році став одноосібним власником комплексу ISAB.

Рим не став націоналізувати НПЗ після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України, але надав собі право вето на будь-яку угоду з продажу підприємства, яка може поставити під загрозу операції чи робочі місця.

Європейське ембарго на морський імпорт російської нафти, введене у відповідь на військову агресію РФ і яке набуло чинності 5 грудня, ускладнило ситуацію із забезпеченням сировиною НПЗ ISAB на Сицилії, яка залежала від морських поставок "Лукойлу".

Напередодні введення нафтового ембарго Litasco заявила, що готова забезпечити безперебійну роботу підприємства з огляду на накопичену сировину та майбутні постачання нафти неросійського походження.

Протягом року "Лукойл" вів переговори з американською інвесткомпанією щодо продажу НПЗ. На завод, який оцінюється в 1,5 млрд євро, претендувала американська Crossbridge Energy Partners.

У січні Litasco S.A. досягла угоди з G.O.I. Energy Limited з продажу НПЗ. Задля більшої ефективної роботи комплексу після придбання G.O.I. Energy сформував партнерство з Trafigura, одним з найбільших міжнародних трейдерів нафтою та нафтопродуктами, який забезпечить безперервне постачання сировини на НПЗ, а також відвантаження продукції та необхідний рівень робочого капіталу.

Угоду планувалося закрити до кінця березня 2023 року після виконання негайних умов, що включають отримання необхідних погоджень з боку регуляторів, у тому числі уряду Італії. Але владі держави знадобилося більше часу, щоб перевірити деталі запланованої угоди, після того, як уряд США приватно висловив занепокоєння з приводу передбачуваного покупця, повідомляла Financial Times.

Газета із посиланням на поінформовані джерела уточнила, що США попросили Рим підтвердити, що Росія не причетна до G.O.I. Energy. У самій компанії заперечують будь-яку участь Росії у її фінансуванні чи операціях, а склад інвесторів "виключно грецький, ізраїльський та кіпрський".

Голова G.O.I. Energy Христодулос Даміану є консулом України на Кіпрі.

G.O.I. Energy – енергетичний підрозділ фонду Argus New Energy Fund з експертизою у всіх класах активів.

G.O.I. Energy є партнерством провідних експертів з багатим досвідом у галузі нафтопереробки, нафтотрейдингу, а також фінансової реструктуризації в нафтопереробці. Інвестори G.O.I. Energy мають контрольний пакет Bazan Group, однієї з найбільших енергетичних компаній Ізраїлю, яка володіє найбільшим у країні нафтопереробним комплексом. Генеральним директором G.O.I. Energy є Майкл Бобров, який раніше очолював Trafigura в Ізраїлі.




Новости
Интересно
Экспертно
Извержение вулкана Руанг в Индонезии: Борьба за спасение и будущее общины
Извержение вулкана Руанг в Индонезии: Борьба за спасение и будущее общины
В МВД назвали причину активности патрулей ДПС в Рязани
В МВД назвали причину активности патрулей ДПС в Рязани
Впереди времени: Как получить доступ к iOS 17.5 beta 4 и первым оценить новые функции
Впереди времени: Как получить доступ к iOS 17.5 beta 4 и первым оценить новые функции
Масштабные хищения в Минобороны: расследование дела против гендиректора компании "Стройпроект"
Масштабные хищения в Минобороны: расследование дела против гендиректора компании "Стройпроект"
Теги