Росія зупинила роботу "зернового коридору", ситуація критична,

зерно

Російська сторона заблокувала роботу інспекцій Спільного координаційного центру (СКЦ), який перевіряє судна, що рухаються "зерновим коридором" з та до українських портів.

Об этом сообщает Устав


Про це заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков заявив в інтерв’ю The Guardian, передає Укрінформ.

Він нагадав, що у межах Чорноморської зернової ініціативи представники РФ, Туреччини та ООН інспектують кораблі на шляху до та з українських портів. Спільна комісія узгоджує назви кораблів, які підлягають перевірці. Однак 11 квітня жодних перевірок не відбулося.

За його словами, українська сторона подала назви трьох суховантажів, як і передбачено угодою. Але росіяни викреслили ці назви і подали інші судна з поточної черги, яка налічує 50 кораблів. У результаті жодному судну не вдалося продовжити свій шлях, що є фактичною блокадою з боку Москви.

"Сьогодні ми маємо критичну ситуацію. Росіяни порушили умови Чорноморської зернової ініціативи. Вони вирішили в односторонньому порядку змінити плани українських портів. Це неприйнятно", – наголосив Васьков.

Він попередив, що якщо Росія продовжить свої дії, світові ціни на продукти харчування, ймовірно, зростуть на 15%. За його словами, українські фермери знову будуть змушені робити запаси зерна, як минулого літа, і зіткнуться з серйозними фінансовими труднощами. Він додав, що Київ терміново порушив питання про дії РФ 11 квітня з ООН і Туреччиною.

За даними Спільного координаційного центру (СКЦ), робота "зернового коридору" у вівторок, 11 квітня, призупинилася через відсутність у цей день інспекцій. За інформацією СКЦ, останні чотири інспекції відбулися напередодні, 10 квітня, на суднах, що вийшли з порту Одеси та "Чорноморська" 31 березня-1 квітня, уточнює Інтерфакс-Україна.

У переліку суден, які не пройшли інспекцію, на сайті СКЦ зазначено 31 судно з датами відправки з 1 квітня по 11 квітня, зокрема два з них вийшли з українських портів у вівторок, а днем раніше – ще три.

Читайте також: Туреччина підтримує зняття обмежень для експорту добрив і зерна з Росії, – голова МЗС

Як повідомлялося, раніше представники МЗС Росії заявили, що дію так званої "Чорноморської зернової ініціативи", термін дії якої спливав 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше її дія продовжувалася на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію угоди хоча б на рік.

За цей час Росія вимагає "прогресу щодо нормалізації сільгоспекспорту" – банківських транзакцій, логістики, страхування, розморожування фінансової діяльності та відновлення експорту аміакопроводом "Тольятті – Одеса".

Своєю чергою в українському уряді заявили, що укладені в рамках "Чорноморської зернової ініціативи" угоди передбачають продовження її дії на 120 днів, тому пропозиція Росії подовжити дію "зернового коридору" лише на 60 днів суперечить підписаним документам.

Источник: Конфликты РУ




Новости
Интересно
Экспертно
В азербайджанском СИЗО экс-госминистр Карабаха Варданян объявил голодовку
В азербайджанском СИЗО экс-госминистр Карабаха Варданян объявил голодовку
Паводки в Дубае могут быть следствием экспериментов по посеву облаков
Паводки в Дубае могут быть следствием экспериментов по посеву облаков
Наталья Трухановская плохо учила мигрантов русскому языку
Наталья Трухановская плохо учила мигрантов русскому языку
В Москве задержан Шахин Аббасов, убивший 24-летнего Кирилла из-за конфликта на парковке
В Москве задержан Шахин Аббасов, убивший 24-летнего Кирилла из-за конфликта на парковке
Теги