МУО за хабарі: Нацполіція розслідує “схеми Комарницького-Свистунова”

Правоохоронці з’ясували, що група посадовців Департаменту містобудування та архітектури КМДА на чолі з його керівником Олександром Свистуновим (на колажі ліворуч) надають замовникам Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування забудови чи реконструкції в столиці за неправомірну грошову винагороду. Наразі мова йде про близько п’ять сотень таких випадків за період 2020-2021 років. За інформацією слідства, ці корупційні схеми координує відомий бізнесмен та, як він сам себе позиціонує, “смотрящий по Києву” Денис Комарницький (на колажі праворуч) – контролює роботу чиновників, акумулює у себе отримані “доходи” та розподіляє їх між учасниками схеми. 

Як стало відомо, Нацполіція здійснює слідство за фактами можливих зловживань з боку чиновників Київської міськдержадміністрації (КМДА) та наближених до них осіб при видачі дозвільних документів у сфері містобудування.

Мова йде про кримінальне провадження №42021100000000162, яке було відкрито Печерським управлінням Нацполіції Києва 10 березня 2021 року. Попередньо правоохоронці інкримінують фігурантам справи вчинення злочинів, передбачених трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 209 – легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі;

  • ч. 4 ст. 358 – використання завідомо підробленого документа;

  • ч. 2 ст. 364 – зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Нехитра схема

Як встановили слідчі, службові особи Департаменту містобудування та архітектури КМДА і Департаменту (Центру) надання адмінпослуг КМДА, за участі інших осіб та суб`єктів господарювання, налагодили отримання неправомірної вигоди за сприяння в отриманні МУО, у тому числі – для проєктування реконструкції квартир під нежитлові приміщення. За інформацією правоохоронців, чиновники свідомо не звертали увагу на факти можливої підробки документів, які заявники подавали задля одержання цих дозволів.

Зазначається, що з січня 2020 року по березень 2021 року до Департаменту містобудування та архітектури КМДА через Департамент (Центр) надання адмінпослуг КМДА надійшло більше 467 заяв на отримання МУО на проєктування реконструкції житлових приміщень (квартир) під нежитлові. Такі заяви мали багато спільних ознак: форма та текст заяв були ідентичні та відрізнялись лише адресами; оформлені ескізи майбутніх вхідних груп були майже ідентичними; в документах на отримання МУО були схожі орфографічні помилки; у заявах були вказані одні й ті ж контактні номери телефонів; відповідні документи проходили через одних і тих самих співробітників Департаменту (Центр) надання адмінпослуг КМДА тощо. 

Також слідчі мають інформацію, що посадовці Департаменту містобудування та архітектури КМДА вчиняли дії, направлені на вимагання та отримання неправомірної вигоди від фізичних та юридичних осіб за позитивне вирішення інших питань. Зокрема, ймовірно, вони вимагали хабарі за погодження містобудівної документації та архітектурно-планувальних частин проєктів будівництва та реконструкції.

За даними Нацполіції, до цієї протиправної діяльності мають відношення директор Департаменту містобудування та архітектури КМДА Олександр Свистунов, його перший заступник Олександр Яструбенко, а також його заступник та за сумісництвом начальник управління адміністративних послуг цього департаменту Юрій Тацій. Слідчі вказують, що у своїй протиправній діяльності вони використовують послуги як мінімум восьми посередників. Яка їхня роль у реалізації цих схем, правоохоронці не уточнюють. Але можна припустити, що вони, ймовірно, передавали чиновникам документи та гроші.

Як стало відомо слідчим, координація діяльності такої злочинної схеми здійснювалася/здійснюється певною особою, яка називає себе “наближеною до провладних народних депутатів України” та позиціонує себе як “смотрящий”. За інформацією правоохоронців, ця людина надає вказівки згаданим посадовцям КМДА і посередникам, а також здійснює контроль за їхньою діяльністю. У тому числі вона відповідальна за акумулювання неправомірної вигоди та її подальше розподілення між учасниками схеми.

Зазначимо, в судових ухвалах по цьому провадженню майже немає інформації про те, хто саме є згаданим “координатором”. Проте, можна сміливо стверджувати, що мова йде про Дениса Комарницького – скандально відомого бізнесмена, депутата Київради VI скликання від “Блоку Леоніда Черновецького”, якого громадські діячі, журналісти та нардепи неодноразово називали “смотрящим по Києву” від голови Офісу Президента Андрія Єрмака. 

Прямим підтвердженням версії його причетності до згаданої схеми є той факт, що один із обшуків в рамках слідства було проведено у місці постійного проживання Дениса Комарницького у смт Козин Київської області – у будинку на земельних ділянках, які станом на листопад 2021 року належали його дружині Ірині (кадастрові номери - 3223155400:03:023:0030 и 3223155400:03:023:0031). До речі, саме там правоохоронці проводили обшук і в рамках кримінального провадження щодо можливих “бюджетних розпилів під час будівництва Подільсько-Воскресенського мостопереходу.

Перспектива вироків 

Якою буде доля слідства стосовно “схеми видачі МУО за гроші”, наразі прогнозувати важко. Остання судова ухвала по цьому провадженню датована 8 червня 2022 року – тоді адвокати Дениса Комарницького намагалися скасувати арешт грошових коштів, вилучених у нього правоохоронцями під час обшуку. При цьому, ні сторона захисту, ні правоохоронці не з’явилися на засідання суду, на якому розглядалося відповідне клопотання. Тому слідчий суддя Сергій Вовк відмовив адвокатам у задоволенні їхніх вимог. 

Також примітно, що у держреєстрі судових рішень відсутні ухвали, у яких би була вказана інформація про проведення правоохоронцями слідчо-оперативних заходів по цьому провадженню – крім згаданого вище обшуку. Тобто, можливо такі ухвали є, але вони як мінімум не були оприлюднені або були видалені. Більше того – усі деталі даного слідства описані лише в одній судовій ухвалі від 18 лютого 2022 року. Цей документ було опубліковано в судовому реєстрі лише 6 червня 2022 року. 

Такі “запізнення” та “непублікація” судових ухвал зазвичай обумовлені одним із декількох факторів: або слідчі та служителі Феміди намагаються попередити витоки інформації, яка необхідна для розслідувань, або ці документи не оприлюднюються на прохання фігурантів проваджень, які підкріплені “матеріальною вигодою” для посадовців правоохоронної та судової систем. 

До речі, факти можливих маніпуляцій з судовим реєстром ще в 2019 році встановили журналісти “Слідство.Інфо” – тоді їм стало відомо, що протягом 2018 року з цієї “публічної бази” зникли 229,6 тис. судових ухвал.

Чим відомі фігуранти

Олександр Свистунов займає посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року, до цього він впродовж п’яти місяців тимчасово виконував обов’язки керівника даної структури. Його діяльність регулярно критикується депутатами Київради, журналістами та громадськими діячами, а також звертає на себе увагу правоохоронних органів. 

Найболючіша тема, звісно – видача МУО на проєктування будівництва чи реконструкції в Києві, яка відбувається з численними порушеннями містобудівної документації та нормативно-правової бази (кажуть, що такі документи профільний департамент КМДА видає забудовникам виключно за грошову винагороду.- KВ). Саме такі МУО від КМДА потім дозволяють забудовникам отримати дозвіл на будівництво та возводити в столиці де завгодно все що хочуть. 

Наприклад, депутати Київради, експерти та правоохоронці раніше не раз фіксували, що вказана структура, всупереч законодавчим заборонам, надає забудовникам МУО на проєктування об’єктів у межах санітарно-захисних зон. Крім того, містобудівний департамент КМДА нерідко ігнорує обмеження щодо висотності будівель на різних територіях. Через це, наприклад, забудовники можуть зводити в історичному центрі багатоповерхівки висотою більше визначених Генпланом 27 метрів. 

Прізвище Свистунова майже завжди згадується як при загальних дискусіях стосовно “будівельного хаосу” в столиці, так і під час обговорень конкретних фактів будівництва сумнівних об’єктів. Але, незважаючи на гучні звинувачення, мітинги громадських активістів біля стін КМДА з вимогами про відставку Олександра Свистунова та інтерес до його персони з боку правоохоронців, цьому чиновнику вдається залишатися на посаді.

Також нагадуємо, що Детальні плани територій (ДПТ), у підготовці яких бере участь очолюваний Свистуновим департамент, майже завжди затверджуються Київрадою зі скандалами та суперечать вимогам діючого Генерального плану Києва. Зокрема, мова йде про порушення процедур розробки цих документів, а також про те, що вони направлені на “ущільнюючу” забудову Києва: коли, наприклад, ДПТ легалізовують будівництво багатоповерхівок на промислових та інших “нежитлових” територіях, але при цьому не враховують вимоги Генплана стосовно кількості місць у дитячих садках, школах, лікарнях тощо. 

Ці та інші факти вже неодноразово розслідувались Нацполіцією, проте в усіх випадках справа не доходила навіть до вручення підозр. Нерідко столична громадськість намагається оскаржити затверджені Детальні плани територій в судовому порядку. Серед таких прикладів – ДПТ Мінського масиву, відповідно до якого, на думку юристів та активістів, землі сільськогосподарського призначення були переведені в територію багатоповерхової житлової забудови та реалізація якого може спричинити колапс соціальної інфраструктури у північній частині Оболонського району.

Також керівництво Департаменту містобудування та архітектури КМДА нерідко отримує на свою адресу звинувачення у бездіяльності. Наприклад, ця структура лише в лютому 2022 року почала дозволяти мешканцям столиці переводити дачні будинки у житлові – незважаючи на те, що відповідний Порядок було затверджено Кабінетом Міністрів ще в квітні 2015 року.

Денис Комарницький є досить вагомою фігурою в столичних політикумі та великому бізнесі. Протягом останніх декількох років йому приписували інтереси на ринку будівництва житлових комплексів, освоєння бюджетних коштів на різноманітних інфраструктурних проектах (у тому числі – будівництво Окружної дороги та згаданого вище Подільсько-Воскресенського мостопереходу) та видобутку піску на території Києва. При цьому, діяльність компаній із його оточення у вказаних вище сферах супроводжується скандалами та судовими спорами через різного роду порушення законодавства. Громадські активісти та ЗМІ неодноразово повідомляли про те, що Денис Комарницький має суттєвий вплив на різні структурні підрозділи КМДА, у тому числі й на Департамент містобудування та архітектури.

Особливу популярність та впізнаваність Комарницький отримав у травні 2020 року. Тоді в мережі з’явився скандальний аудіозапис телефонної розмови між ним і заступником голови КМДА В’ячеславом Непопом, під час якої Комарницький всіляко ображав і принижував чиновника. Журналісти Bihus Info припустили, що цей бізнесмен дозволяє собі такі висловлювання у зв’язку з тим, що низка столичних КП, які входять до сфери відповідальності Непопа, роками віддавали мільярдні підряди для компаній-”прокладок” з орбіти самого Комарницького.

Зазначимо, Департаментом (Центр) надання адміністративних послуг КМДА з квітня 2015 року керує Наталія Шамрай. Раніше ця чиновниця не фігурувала в публічних скандалах.




Экспертно
Чиновничье-офшорный подряд: империя Хуснуллиных расширяется
Чиновничье-офшорный подряд: империя Хуснуллиных расширяется
Золотой мальчик Ивлев и его аппетиты: бывший пресс-секретарь Кожемяко подался в строители
Золотой мальчик Ивлев и его аппетиты: бывший пресс-секретарь Кожемяко подался в строители
Сыновья основателя Новосибирского крематория делят наследство в суде
Сыновья основателя Новосибирского крематория делят наследство в суде
Акционер Капитал Групп принял активное участие в следственно-оперативных мероприятиях" в Киргизии и убедил "органы" в своей непричастности к финансированию ОПГ Камчы Кольбаева
Акционер Капитал Групп принял активное участие в следственно-оперативных мероприятиях" в Киргизии и убедил "органы" в своей непричастности к финансированию ОПГ Камчы Кольбаева
Абзац: Перезагрузка Интернета или Старт Новой Эры Онлайн-Поиска?
Абзац: Перезагрузка Интернета или Старт Новой Эры Онлайн-Поиска?
Следователь: Переворачиваем мир онлайн-поиска и развлечений!
Следователь: Переворачиваем мир онлайн-поиска и развлечений!
Теги