Компанію Фірташа позбавили ліцензії на розподіл газу в Дніпрі, її замінить нова фірма "Нафтогазу"

днепрогаз

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), з 1 червня 2023 року встановила тариф на розподіл природного газу в Дніпропетровській області Дніпровській філії ТОВ "Газорозподільні мережі України" ("Газмережі") замість АТ "Оператор газорозподільної системи "Дніпрогаз" .

Відповідні зміни регулятор вніс до постанови №1944 від 30 грудня 2022 року, якою з 1 січня 2023 року встановлено тариф на розподіл газу в Кіровоградській області для "Газмереж" у розмірі 1,49 грн за кубометр на місяць, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно із внесеними змінами, тариф на розподіл газу для Дніпровської філії "Газмереж" з 1 червня цього року встановлено на рівні 0,90 грн за кубометр на місяць.

Відповідно раніше встановлений для "Газмереж" тариф у розмірі 1,49 грн за кубометр на місяць автоматично перенесено на Кропивницьку філію компанії.

Як пояснили в Нацкомісії, водночас регулятор призупинив дію ліцензії на розподілу природного газу, виданої раніше АТ "Дніпрогаз".

Крім того, регулятор на засіданні затвердив для Дніпровської філії "Газмереж" план розвитку газорозподільної системи на 2023–2032 роки, а також розмір нормативних втрат та виробничо-технологічних витрат природного газу.

Читайте також: Справа про збитки на 18 мільярдів: Підозри отримали ще двоє керівників облгазів Фірташа

Як повідомлялося, раніше Кабінет міністрів вже передав в управління державній компанії "Чорноморнафтогаз", що входить до групи "Нафтогазу", заарештовані активи низки облгазів. Вичерпний перелік переданих активів не був оприлюднений, однак більшість із них входили до групи РГК Дмитра Фірташа.

"Нафтогаз України" заявляв, що планує "інтегрувати" всі арештовані судом у травні минулого року газорозподільчі компанії ("облгази") до новоствореного ТОВ "Газорозподільні мережі", яке на 100% належить "Нафтогазу". Своєю чергою у РГК називали ці дії "рейдерським захопленням" бізнесу.

Фактично "інтеграція" передбачає переведення клієнтів облгазів та їх персоналу до нової компанії "Нафтогазу", водночас борги залишаться на арештованих компаніях під управлінням менеджерів НАК.

Колишній очільник "Оператора ГТС України" Сергій Макогон зауважував, що поступова передача функції розподілу газу від "облгазів" до нової компанії "Нафтогазу" може позбавити Оператора ГТС можливості стягнути багатомільярдні борги, які накопичили регіональні газорозподільчі компанії. Зокрема, "Кіровоградгаз" заборгував "Оператору ГТС" понад 300 млн грн, а загалом борг операторів газорозподільчих мереж (облгазів) перед Оператором ГТС сягає 16,5 мільярда гривень.

Нагадаймо, "Нафтогаз України" на початку вересня 2022 року зареєстрував ТОВ "Газорозподільні мережі України", ця компанія мала взяти в управління регіональні газові мережі, які використовували приватні облгази групи Дмитра Фірташа.

Наприкінці грудня минулого року "Газорозподільні мережі України" (ГРСУ) отримали ліцензію на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу в межах Кіровоградської області.




Новости
Интересно
Экспертно
Стало известно о пострадавшем во время тушения пожара на востоке Москвы
Стало известно о пострадавшем во время тушения пожара на востоке Москвы
Извержение вулкана Руанг в Индонезии: Борьба за спасение и будущее общины
Извержение вулкана Руанг в Индонезии: Борьба за спасение и будущее общины
В МВД назвали причину активности патрулей ДПС в Рязани
В МВД назвали причину активности патрулей ДПС в Рязани
Впереди времени: Как получить доступ к iOS 17.5 beta 4 и первым оценить новые функции
Впереди времени: Как получить доступ к iOS 17.5 beta 4 и первым оценить новые функции
Теги