Чому НАБУ зацікавилось "Київміськбудом"

Якщо ви помітили, то телеграмканали стали посилено розганяти відео, на якому скандально відомий Максим Микитась спілкується з президентом холдингової компанії Київміськбуд.

Як стало відомо Цензор.НЕТ, ідеться про одну з розмов, яка була на телефоні Микитася перед тим, як його вдруге затримало НАБУ. Ця розмова відбувається з управителем фондами фінансування будівництва (ФФБ), де Кушнір відмовляється виконувати умови з утеплення фасадів.

Кілька років тому були переглянуті норми про утеплення фасадів. Але Київміськбуд вочевидь відмовляється це робити, і в розмові голос, який приписують Кушніру, стверджує, що "інвестори – оху**ші під**cи", які не мають його навчати, що робити під час війни. Далі голос стверджує, що під час війни він може будувати і "без фасадів".

Поява відео "дивовижним" чином збіглася з кількома іншими подіями.

Кілька днів тому Кушнір повідомив через свою сторінку у Facebook, що "Київміськбуд" (КМБ) відновлює роботи на чотирьох будівельних майданчиках – ЖК "Урлівський-1", "Урлівський-2", Mirax і "Абрикосовий".

"На перших трьох будівельники вже працюють, на останньому розпочнуть днями. Цим кроком "Київміськбуд" засвідчує готовність будувати далі. На компанії лежить відповідальність перед майже 20 тис. інвесторів, і ми не збираємось її перекладати. "Київміськбуд" усе добудовує до кінця! І на цей раз також, усе добудуємо!" — написав Кушнір.

Чому НАБУ зацікавилось Київміськбудом 01

Попередній пост Кушніра, якщо не рахувати вітання з Великоднем, датований 13 квітня і в ньому він повідомляє якраз про зупинку будівництва.

Його причиною він назвав:

- подорожчання будматеріалів

- скорочення кількості кваліфікованих кадрів

- практично повна відсутність продажів. А також борг за інвестиційними договорами на виплату на суму 326 млн₴

"За рік повномасштабної війни КМБ вичерпав певну кількість запасів. На сьогоднішній день робиться все можливе, щоб фінансове здоров’я компанії було відновлено і ми могли почати будувати нормальними темпами.

  1. Очікується, що у КМБ викуплять нерухомості на 300 млн грн на потреби міста.
  2. На розгляді комісій міськради перебуває рішення щодо докапіталізації Компанії на 1 млрд₴
  3. Щільно працюємо з банками.

Переконливо прошу людей, які купили нерухомість на виплат, платити", — написав Кушнір.

"Київміськбуд" за підсумками 2022 року ввів в експлуатацію понад 101,7 тис. кв. м житла.

Як нагадує Інтерфакс-Україна, за даними Opendatabot, "Київміськбуд" у 2022 році отримав 35,8 млн грн чистого збитку проти 4,3 млн грн чистого прибутку попереднього року. Водночас виторг компанії зріс на 23% і сягнув 1,8 млрд₴

23 квітня на сайті КМДА зареєстрована петиція, де інвестори просять Київраду втрутитись в ситуацію з добудовою 11 житлових комплексів. Інвестори вказують, що виконують вимоги договорів, на відміну від компанії.

"Згідно умов зазначених Договорів ПрАТ "ХК "Київміськбуд" зобов’язувався у майбутньому, а саме після введення в експлуатацію відповідних житлових комплексів, укласти з нами – інвесторами Основний договір купівлі-продажу та відповідно передати нам у власність Квартири, нежитлові приміщення, паркомісця. Умови Попередніх договорів купівлі-продажу передбачали оплату 100% вартості до моменту укладення Основного договору купівлі-продажу. Більшість інвесторів повністю виконала свої обов’язки щодо оплати і ЖК були профінансовані на 100%, решта інвесторів, які купували на умовах розтермінування, продовжують сплачувати за підвищеними забудовником під час війни цінами", — сказано в петиції.

Значна частина будинків, які будує "Київміськбуд" — це об’єкти, отримані у спадок від "Укрбуду" Микитася. Їхні інвестори ще на початку року звернулись до київської влади з петицією, яка набрала 6 тисяч голосів, про виділення з міського бюджету мільярда на добудову цих об’єктів.

Зараз вони переживають, що саме їхні кошти керівництво "Київміськбуду" пустить на перекриття своїх проблем. 12 квітня інвестори Чарівного Міста та Твін Хаус зустрілись з представниками постійної комісії Київської міської ради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції.

Тут варто згадати ще одну цікаву річ. Забудовником "Чарівного міста" є компанія "Фортабуд". У грудні минулого року над нею повернув контроль скандальновідомий Максим Микитась. Влітку 2022 Микитась оголосив на пресконференції, що повернув контроль над "Укрбудом", а трохи згодом зустрівся з інвесторами своїх недобудів. І там він раптом висловив невдоволення тим, як працює на добудові "Київміськбуд".

Зараз Микитась знову ходить під слідством НАБУ, де він, як відомо, любить ходити на угоди зі слідством.

І от — у стосунки "Київміськбуду" та КМДА несподівано втрутився третій гравець.

19 квітня НАБУ звернулось до Віталія Кличка як голови КМДА з вимогою у триденний термін надати документацію щодо співпраці з "Київміськбудом".

Чому НАБУ зацікавилось Київміськбудом 02

Чому НАБУ зацікавилось Київміськбудом 03

Зокрема:

- листування з ПрАТ "ХК "Київміськбуд" з приводу їхнього звернення щодо здійснення докапіталізації компанії Київською міською радою на 1 млрд грн та/або на іншу суму;

- усі наявні проєкти рішень (розпоряджень, інше) з усіма змінами, доповненнями та додатками до них, з приводу розгляду питання про докапіталізацію ПрАТ "ХК "Київміськбуд" Київською міською радою;

- інші наявні документи (листи, заяви, повідомлення, обґрунтування, пояснення, протоколи нарад, вказівки, доручення, інше) з усіма змінами, доповненнями та додатками до них, з приводу розгляду питання про докапіталізацію ПрАТ "ХК "Київміськбуд" Київською міською радою;

- надати інформацію щодо отриманого Київською міською радою прибутку від діяльності ПрАТ "ХК "Київміськбуд" за останні п’ять років;

- надати інформацію щодо розміру недоотриманого Київською міською радою прибутку після прийняття рішення про звільнення об’єктів незавершеного будівництва групи компаній "Укрбуд" від нарахування пайової участі у створенні та розвитку інфраструктури міста Києва.

Виникнення "Укрбуду" в запиті НАБУ невипадкове, адже саме "Київмісьбуд" добудовує проблемні об’єкти компанії Микитася.

"Київміськбуд" на 80% перебуває в комунальній власності Києва, відтак 80% прибутків від своєї діяльності мав би віддати в бюджет міста.

Натомість в згаданій на початку матеріалу розмові Кушнір вказує, що "Київміськбуд" уже витратив на добудову на 900 млн грн більше, ніж отримав.

"Добудова квартир постраждалим передбачає, що "Київміськбуд" заробить на забудові ще вільних ділянок, щонайменше, два мільярди, але ці гроші підуть не в місцевий бюджет, а на компенсацію вкраденого власниками "Укрбуду", — пише Георгій Могильний в матеріалі для ZN.UA.

"Правда, "Київміськбуд" під керівництвом пана Кушніра дуже вправно виводить майже весь прибуток через приватних підрядників, тож ці два мільярди можуть не дістатися ані місцевому бюджету, ані постраждалим інвесторам%1126quot;, — додає Могильний.

Якщо лист НАБУ переросте в форму провадження, то ринок нерухомості столиці чекатимуть тектонічні зсуви. Адже, як кажуть інвестори в будівельний бізнес, раніше в Києві було дві біди – "Укрбуд" та "Київміськбуд", тепер лишилась одна. Вони не вдоволені, що за комунальні кошти "Київміськбуд" може будувати гірше за якістю житло, та ще й демпінгувати ціни.

"Київміськбуд" – це давно не велика комунальна компанія, а парасолька для кількох десятків акціонерних товариств, які ведуть свою господарську діяльність. Втім, це завжди ласий шматок.

У 2010 році "Київміськбуд" ледь не вивели в офшори для ексзятя мера Києва Леоніда Черновецького В’ячеслава Супруненка. Через рік за підтримки Сергія Льовочкіна та керівника ДУС Андрія Кравця компанію очолив Кушнір. До війни Кушнір разом з Владою Молчановою та Вадимом Столаром вважались найбільшими забудовниками столиці.

Але, вочевидь, хтось вирішив дещо підправити в обігу цих потоків.

ХК "Київміськбуд" створено на базі майна державної комунальної будівельної корпорації "Київміськбуд" у 1994 році шляхом об’єднання в її статутному капіталі контрольних пакетів акцій 28 підприємств та інших активів. До складу ХК входять 40 АТ, у яких компанія володіє акціями, шість дочірніх підприємств і 51 підприємство на правах асоційованого члена.

Основним акціонером ПрАТ "ХК "Київміськбуд", згідно з даними Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), є Київська міська рада (80%).

Тетяна Ніколаєнко, Цензор. НЕТ




Новости
Интересно
Экспертно
Дружинники и силовики спасли жилье военного пенсионера от мигрантов
Дружинники и силовики спасли жилье военного пенсионера от мигрантов
Игорь Додон — Трофей для Кандидата: Анализ Шансов Экс-главы Гагаузии на Победу над Майей Санду
Игорь Додон — Трофей для Кандидата: Анализ Шансов Экс-главы Гагаузии на Победу над Майей Санду
В офис криптобиржи Beribit в "Москве-Сити" приехала скорая
В офис криптобиржи Beribit в "Москве-Сити" приехала скорая
В Бурятии женщина с 10-месячным ребенком выпали из окна многоэтажки
В Бурятии женщина с 10-месячным ребенком выпали из окна многоэтажки
Теги